Nya fiskeregler i Åsunden

Nya fiskeregler även i Ämmern

2014-03-27

Jag har tidigare skrivit om nya regler fr.o.m. 2014 i Åsunden, Ämmerns Fvof har också infört nya regler för sportfisket i år. Ämmerns regler är inte lika krångliga att förstå som Åsundens, men det blir en ordentlig inskränkning för oss sportfiskare. Under perioden 1 maj- 30 juni är allt vertikalfiske och trolling förbjudet med hänvisning till att gösen ska skyddas under leken. Det har ju som bekant varit ett ökat fisketryck i många av "våra" sjöar de senaste åren och fiskebestånden ska givtevis värnas. Samtidigt är det många fler som tillämpar C&R på större fisk.

Ett förbud för vertikalfiske på gösens lekplatser under lekperioden borde, enligt mig, vara tillräckligt. Att trolling eller vertikalfiske i frivattnet skulle störa leken är knappast sant. Den hetaste perioden i Ämmern för pelagisk jakt och trolling på hungriga efterleksgösar brukar inträffa ca 20 juni - 10 juli, med det nya förbudet försvinner en stor del av det fisket. För egen del blir beslutet att för första gången på minst 15 år inte lösa årskort i Ämmern, det får bli ett par dagkort i höst för främst abborrefisket. Pelagiskt fiske kommer att bedrivas på Åsunden där tilläggsårskortet för 350 kr räcker, sedan löser jag nog årskort på antingen Juttern eller Glan.

// Per Karlsson

OBS, ändrat datum för Gäddrycket 2014

2014-03-15

Nytt datum för Gäddrycket är lördagen den 24/5, detta med anledning av att vi inte ska krocka med Malexanders Gäddtävling på Sommen.

Det har varit dåligt med uppdateringar här den senaste tiden, dels har webredaktören varit i Thailand på semester, dels har det inte funnits så mycket att skriva om denna eländiga vinter. Så snart isen försvann i början på mars har det det dock kommit in lite sporadiska rapporter om både  gädd- och gösfisken. Gösarna är om möjligt ännu lynnigare så här års, men med stort tålamod så kan det lyckas.